Gestart vanuit de missie om maatschappelijke organisaties te helpen hun doelen te laten verwezenlijken en daarmee de wereld een beetje beter te maken is EHdK inmiddels uitgegroeid tot een bekend adviesbureau in de zorg met een onderscheidende DOE aanpak. EHdK is opgericht in 2014 door twee oud-Partners van Boer en Croon, Brian Esselaar en Nadine de Kort. Met een team van jonge adviseurs maken zij het verschil bij hun klanten.

 

Hoog tijd om te praten met Brian om van hem te horen wat het geheim is achter de unieke cultuur van EHdK en wat het Harvard Growth Culture model hierbij heeft geholpen.

 

 

 

Wat is de missie van EHdK?
Onze officiële missie en boodschap is: “We doen ons best om maatschappelijke organisaties te helpen om hun doelen te verwezenlijken om de wereld een beetje beter te maken”. Daarbij hebben we nog een paar ‘geheime missies’: een daarvan is dat we het ontzettend leuk vinden om mensen te helpen die andere mensen proberen te helpen. Dat dat in een maatschappelijke wereld is, waar we kwetsbare mensen helpen, dat maakt het nog leuker. De andere ’geheime’ missie is dat we alleen maar werken met jonge ambitieuze mensen en die een leuke baan geven waarin ze zich kunnen ontwikkelen en veel vrijheid hebben. Om ze een enorme goede boost in de start van hun werkzame leven te geven. Een van de leukste aspecten is het contact, de gekkigheden en vooral de manier waarop zij met veel energie, enthousiasme en onbevangenheid tegen de wereld aankijken. Klanten vinden het veel leuker en wij zelf ook.

 

 

Die missie, is dat is jouw persoonlijke drijfveer?
Ja, dat helpen van mensen, daar kan je me voor wakker bellen ‘s nachts. Is dat nou mijn lot of mijn natuur? Allebei een beetje denk ik. Ik geloof ook sterk dat je niet de wereld beter maakt door grote idealen op papier te zetten en daar alleen maar over te praten. Als iedereen nou mensen om zich heen probeert te helpen met de kleine dingen die er zijn dan, wordt het vanzelf een betere wereld denk ik.

 

 

 

 

 

 

Jullie zijn onder begeleiding van Emilie van Bunchmark met het Harvard Growth Culture model aan de slag gegaan. Wat sprak je daarin aan?
Het is een leuke en vooral ook heel inzichtelijke manier om te kijken naar je eigen organisatie. Het model bestaat uit drie elementen, ‘Home’, ‘Edge’ en ‘Groove’.

 

  • ‘Home’ zegt iets over hoe je van binnen bent, hoe je met elkaar bent;
  • ‘Groove’ is: heb je de dingen op orde die je op orde moet hebben?
  • ‘Edge’ is ben je ook ‘edgy’, vernieuwend naar buiten en naar binnen?

 

Om de wereld in die drie dingen te delen spreekt me enorm aan omdat je daarmee ook je energie het beste kan richten. Als ‘Home’ op orde is moet je meer iets aan de buitenkant (‘Edge’) doen, of juist meer iets aan je systeem (‘Groove’) doen, om verder te komen. Het is bovenal een ontzettend goede methode om ‘Home’ te bespreken met elkaar. Wat mij het meeste is bijgebleven van de sessies is dat je het echte gesprek met elkaar moet aangaan omdat je anders gewoon niet verder komt. Er is gewoon een einde aan hoever je het bedrijf kan ‘duwen’ door bijvoorbeeld te overtuigen, te zeggen ‘het moet zo’.

 

Is wat jou betreft dan ‘Home’ ook de basis?
Ja, kijk naar onze organisatie, met ons als twee Partners aan het hoofd met allemaal jonge mensen, we doen best spannende dingen bij klanten. Cruciaal is dat we een open cultuur hebben, waarbij mensen ook durven te zeggen als het fout gaat. Zonder dat kan het niet.  

 

Waar ben je het meest trots op?
Ieder half jaar kijken Nadine en ik terug en dan denken we: hebben we dat met elkaar bereikt? Dat hadden we nooit zo bedacht. Iedere fase, ieder half jaar groeien we weer een stukje verder. En als ik het dan zo bekijk denk ik; we hebben het op een of andere manier voor elkaar gekregen om het harmonieus in elkaar te knutselen, en dat het klopt met elkaar. Dat we aan de buitenkant de dingen doen die aan de binnenkant met elkaar verbonden zijn. Daar ben ik wel heel trots op.

 

Wat zou je andere bedrijven die hiermee aan de slag willen, wat zou deze adviseren?
Ik zou absoluut adviseren om te beginnen met de ‘Home’ kant. Maar je moet bij jezelf wel verifiëren of je dat aandurft: je moet je ego ook aan de kant kunnen zetten. Ik denk dat als je met de Growth Culture aan de slag gaat in kleine kring te beginnen en dat steeds groter te maken. Je kan het er alleen niet ‘bij doen’. Het is een integraal onderdeel van je werk, het komt iedere dag terug. Je kan niet zeggen: “we gaan drie keer per jaar op de hei, we bespreken dit en morgen en daarna weer over op de orde van de dag”- dat gaat niet.