Trunkrs is een snelgroeiende bezorgservice, opgericht in 2015 met als missie om de beste same-day and next day delivery te realiseren voor webshops en hun klanten. Trunkrs heeft een grote groeiambitie en realiseerde zich dat voor verdere groei het opzetten van een passend en transparante job matrix met salarisschalen een belangrijke factor was.

Nu het project afgerond is blikken Bunchmark en Floran van der Harst, HR Manager bij Trunkrs terug op het waarom en wat het Trunkrs heeft gebracht.

Je bent ongeveer een jaar geleden gestart bij Trunkrs. Wat trof je aan toen je startte?

Trunkrs is een typische scale-up. Ik voel me daar als een vis in het water. Voor mij liever geen corporate omgeving, de dynamiek van een scale-up waar je ’s ochtends vaak nog niet weet wat er ‘s middags moet gebeuren vind ik heerlijk. Ik merkte al snel dat er nog best veel ontbrak en dat een belangrijke stap was om de basis op orde te krijgen. Ik ben begonnen met iedereen te spreken en een goed beeld te krijgen wat voor de mensen belangrijk was. Verder ben ik gelijk gestart met het op orde krijgen van de administratie, het verzuim en de  onboarding. In de eerste periode hebben we ook een EVP gemaakt en de HR agenda opgesteld.  

En wat waren de eerste prioriteiten daarna?

Het beloningsvraagstuk. Ik merkte al snel dat bij de medewerkers onrust was op dit onderwerp. Mensen van het eerste uur vroegen zich af of hun salaris nog wel passend was. Zeker bij een start-up zijn medewerkers in het begin voorzichtig in hun verwachtingen en is het onderdeel zijn van een start-up al een enorme satisfier. Na het instappen van een nieuwe investeerder voelden medewerkers dat er wat meer te besteden was en kwamen er steeds meer vragen over de salarissen. Nieuwe mensen leken gelijk al op een hoger niveau in te stappen. En ook vanuit de werkgever gezien was het prettig om met dat thema te beginnen. Het is immers een duidelijk gebaar om medewerkers te waarderen. We wilden echt iets voor de medewerkers doen.

Hoe hebben jullie het aangepakt?

We hebben Bunchmark ingeschakeld! We hadden beloofd dat we dit onderwerp in 2020 nog zouden afronden. Dat kon ik niet alleen en daarom hebben we Bunchmark gevraagd om dit project op te pakken. En ik heb zelf ook nog een flinke rol in het project gehad. Daarmee heb ik de organisatie nog beter leren kennen en is ook fijn om de verandering goed te kunnen laten landen in de organisatie.

Wat hebben jullie precies gedaan?

We hebben een functiehuis gebouwd op basis van het STYR model en de bijbehorende salarisschalen bepaald. Uiteindelijk hebben we samen met de RvC bepaald hoe Trunkrs ten opzichte van de markt wil betalen. Nadat de salarisschalen definitief waren, hebben we alle medewerkers geplot in die schalen. Door het goede voorwerk en de duidelijkheid van het functiehuis was dat snel gebeurd, dat liep heel soepel.

Wat heeft het opgeleverd? Wat merken de mensen ervan?

Het heeft vooral rust gebracht. Er is nu transparantie en het gevoel van ongelijk behandeld worden hebben we weg kunnen nemen. Nu is het helder gekaderd. En de meeste mensen hebben een upgrade gekregen. En het was natuurlijk niet alleen een inhaalslag. Het functiehuis, de salarisschalen en de afspraken over groeibeleid binnen de schalen geven voor nieuwe medewerkers ook meteen duidelijkheid en perspectief.

Kan je iets meer vertellen over hoe jullie omgaan met belonen en performance?

Bij Trunkrs is belonen losgekoppeld van performance. In praktijk betekent dit dat de salarisschaal waarin je zit de basis vormt en dus ook de groei in jouw salaris. De groei van het salaris is losgekoppeld van de beoordeling. Maar natuurlijk zijn er wel allerlei andere manieren om mensen te belonen die iets extra’s of bijzonders hebben gepresteerd.

Waar liggen de uitdagingen nu?

Waar niet? In een scale up is altijd iets de doen! Een belangrijk onderwerp is nu dat alle medewerkers goed weten waar we als Trunkrs voor staan en wat hun bijdrage aan dit doel is. Verder blijft het natuurlijk cruciaal om de juiste mensen binnen te blijven halen om onze groeidoelstellingen te halen. En we willen verder vormgeven aan het performance management, los van beloning.

Hoe was het om met BM te werken?

Ik had meteen vertrouwen in de deskundigheid. Ik voelde me heel erg gesteund door Auke, in het project maar ook zelf in mijn rol. Dat vind ik wel uniek aan Bunchmark, jullie empoweren jullie klant in plaats van snel een adviesje te willen verkopen en weer te vertrekken.

Dankjewel Floran! Leuk om zo even terug te blikken met je!

Benieuwd naar het bedrijf? Neem een kijkje op hun website.