Als er een bedrijf is dat snel groeit, dan is het Swapfiets wel. Je weet wel, het eerste bedrijf in Nederland waar je voor een vast bedrag per maand een fiets huurt, inclusief snelle service en reparatie (ook onderweg!). In 2014 opgericht door de Delftse studenten Martijn Obers, Richard Burger en Dirk de Bruijn, en inmiddels met 200.000 klanten actief in 54 steden en 4 landen. Dit jaar staan Londen, Milaan en Parijs op de planning. Om die razendsnelle groei in goede banen te leiden, sprongen Auke en Emilie van Bunchmark bij. “Die groei hadden we wel gedacht, maar niet verwacht”, lacht Dirk (29 jaar). 

 

Dirk, kan je het nog een beetje bijhouden met al die uitbreidingen?
“Gelukkig wel! Sinds de start  geloven we heel erg in ons idee. Dat het zó goed zou aanslaan was niet het meest realistische scenario natuurlijk, maar wel altijd mogelijk in ons hoofd. Daarom hebben we strak gekoerst op het meest optimistische scenario! 

En dat heeft dus gewerkt! Hoe ging dat?
“We begonnen klein in Delft. We kochten tweedehands fietsen op via Marktplaats en hadden zo’n 150 klanten. In de zomer van 2016 stapte Pon als investeerder in, en daarmee ook Steven Uitentuis. Toen zijn we flink gaan groeien. Inmiddels hebben we 1500 mensen in dienst.”

 

Wat voor een type mens trekt een scale-up zoals Swapfiets aan?
“Bij ons werken veel mensen die het fantastisch vinden om met een blank paper aan de slag te gaan. Zij zien kansen, pakken hun verantwoordelijkheid en gaan gewoon. Wat wij trouwens wel hebben gemerkt, is dat de stille krachten voor Swapfiets ook heel belangrijk zijn. De mensen die niet elke dag grote uitvindingen willen doen, maar zorgen dat het bedrijf blijft draaien. Onmisbaar.”

 

Als je zo snel groeit, kan je dan voldoende aandacht houden voor de ontwikkeling van je medewerkers?
“Dat proberen we natuurlijk zo goed mogelijk te doen, al is het soms lastig. We zorgen nu dat alle lokale managers een basic skillset aangeleerd krijgen, bijvoorbeeld in het geven van feedback en het voeren van één-op-één gesprekken. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de lokale leidinggevenden ook onderling een sterke band hebben, zodat ze elkaar vinden en van elkaar leren. Extra belangrijk omdat we zo verspreid werken. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat iedereen het wiel voor zichzelf moet uitvinden.”

 

En waar heeft Bunchmark jullie meegeholpen?
“Eind 2018 zochten we een HR-directeur voor de korte termijn: iemand met brede ervaring die op alle aspecten kon meedraaien, van recruitment tot leadership en development. Ook wilden we graag een vrouw, die zin had om volle bak aan de slag te gaan in een snelgroeiende en dynamische omgeving met relatief veel jonge mensen. Zo kwamen we bij Emilie en Auke van Bunchmark.”

Hoe was dat?
“Nou, wat ons betreft hadden ze hier gewoon kunnen blijven werken! Zonder grappen, het beviel ons heel goed. Ze zijn gestart met een grote vragenlijst die is ingevuld door iedereen van Swapfiets. Vanuit daar hebben we samen gedefinieerd wat belangrijk is voor de organisatie en wat de mensen in de organisatie belangrijk vinden.”

 

En?  
“Uit het onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat onze mensen bonussen veel minder belangrijk vinden dan persoonlijke ontwikkeling en training. Daarom hebben we veel geïnvesteerd in ons learning- en developmentplatform. Ook werd duidelijk dat mensen transparantie misten in het bedrijf. Dat was zeker niet onze intentie, maar omdat we zo snel groeiden, waren we aan het worstelen met de communicatie naar onze medewerkers. Auke en Emilie hebben ons daar flink meegeholpen, door het opzetten van onze HR-afdeling ‘People & Culture’. 

 

Is het volgens jou belangrijk dat scale-ups voldoende investeren in HR?
“Zeker, echt een must. Vooral als je als bedrijf boven de 100 mensen uitkomt. Dat was voor ons een tipping point. Het lukte niet meer om te werken op de manier zoals we dat vanaf het begin deden. Wij als founders konden niet meer direct alle collega’s bereiken. Dat ging vaak via managers. Dat was wennen. Een goed HR-beleid is in dat geval essentieel, omdat je zo niet alleen van boven naar beneden praat, maar ook van beneden naar boven. Zo blijf je als leidinggevende horen wat er overal speelt.”

 

Wat voor HR-advies zou jij aan beginnende start-ups willen meegeven?
“Niet je product of dienst maakt je bedrijf, maar jouw mensen. Wees je daar dus vanaf dag één bewust van. Geef duidelijk de structuur van je organisatie aan en maak duidelijk wat jij jouw medewerkers kan bieden. Focus niet alleen op het moment zelf omdat je gave dingen met elkaar aan het doen bent, maar ook op wat je op de langere termijn aan elkaar hebt én wilt bereiken. Zo wordt werken alleen maar leuker!”